معرفی پایگاه ایرانداک
يكشنبه, ۱۴ آذر ۱۳۹۵، ۱۰:۰۳ ق.ظ
پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران» (ایرانداک) که از سال 1388 به این نام خوانده میشود، بر پایه گاهشمار و همچنین نخستین سند در این زمینه، در یکم مهر ماه سال 1347 با نام «مرکز اسناد ایران» تأسیس شد. مأموریت بنیادین ایرانداک بر پایه اساسنامه و برنامه استراتژیک آن؛ پژوهش، مدیریت دانش، آموزش، همکاریهای پژوهشی و اطلاعرسانی، و پشتیبانی از سیاستگذاری علم و فناوری است که در سازمانی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات، و فناوری و زیر نظر هیئت امنا با نام نمادین «گنج دانش» و شعار «به از گنج دانش به گیتی کجاست» انجام میشود.
پژوهش در ایرانداک را استادان و پژوهشگرانی در سه پژوهشکده به انجام میرسانند. دستاوردهای این مأموریت، افزون بر گسترش مرزهای دانش و حل مسائل خرد و کلان ملی و سازمانی؛ به شکل گزارش، کتاب، مقاله نشریه، مقاله همایش، سخنرانی، و میزگرد نیز ارائه میشوند. انتشار پژوهشنامه مدیریت و پردازش اطلاعات نیز بخشی از کار پژوهش در ایرانداک است که شروع آن به سال 1351 بازمیگردد. بسیاری از خدمات پژوهشی ایرانداک هم از سال 1350 به این سو، به جامعة علمی کشور عرضه میشوند.
دستاوردهای مدیریت دانش و اطلاعات علمی و فنی کشور در سامانهها و پایگاههای اطلاعات ارائه میشوند. در این میان، پایگاه اطلاعات گنج با صدها هزار رکورد؛ از بزرگترین، دیرینترین، و پربازدیدترین پایگاههای اطلاعات علمی و فنی کشور است. اطلاعات پایاننامهها و رسالهها و پیشنهادیه آنها که در ایرانداک بهثبت میرسند، بیهمتاست. تولید ارزش افزوده و اطلاعات پشتیبان و همچنین تحلیل اطلاعات، بخشی دیگر از مدیریت دانش و سامانههای پیشینه پژوهش، همانندجو، دروازه اطلاعات علمی ایران، اصطلاحنامه، راهنمای پژوهش و پژوهشگران، و نمای مقالههای ایرانیان در جهان نمونههایی از آنها هستند.
ایرانداک از سال 1361 دورههای آموزشی کوتاهمدت بسیاری را ارائه میکند و از سال 1390 نیز در سه رشته مدیریت فناوری اطلاعات، علم اطلاعات و دانششناسی، و مهندسی فناوری اطلاعات دانشجوی دکترا پذیرفته است که رسالههای خود را در زمینههای گوناگون پژوهشی انجام میدهند.
از سال 1348 همکاریهای پژوهشی و اطلاعرسانی با اجرای طرح امانت میان کتابخانههادر ایرانداک آغاز گردید. این طرح هماکنون به نام امین خوانده میشود. از سال 1374 نیز طرحی با نام غدیر (عضویت فراگیر کتابخانهها) در این زمینه به انجام میرسد. فراهمآوری منابع علمی خارجی برای دانشگاهها و پژوهشگاهها از سال 1387 در شورای تأمین منابع علمی در ایرانداک دنبال میشود. ایرانداک با نهادهای جهانی اطلاعرسانی مانند«ایفلا» و «ترمنت»نیز همکاری دارد. سامانه عرضه و تقاضای پژوهش هم پیوندی است که ایرانداک برای پشتیبانی از همکاریهای پژوهشی ساخته است.
سیاستگذاری علم و فناوری در کشور به اطلاعاتی نیاز دارد که فراهمآوری بخشی از آن را این پژوهشگاه در سامانه ملی اطلاعات تحقیقاتی (سمات ملی) و بخشی را نیز در داشبورد مدیران انجام میدهد. دبیرخانه کمیسیون مدیریت اطلاعات علم و فناوری هم که در قلمرو وزارت عتف، سیاستگذاری میکند در اینجاست. پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران نماینده ایران در شبکه اطلاعرسانی آسیا و اقیانوسیه: «اپین» نیز هست که از سوی برنامه اطلاعات برای همه یونسکو هدایت میشود.
پایگاه های اطلاعاتی موجود در سایت:
- ۹۵/۰۹/۱۴
- ۱۸۷ نمایش